fredag 31 oktober 2014

Grekisk fläskkarré med tzatsiki och medelhavssallad 14 propoints - Linas matkasse

Sista dagen med Linas matkasse. Har varit en kul vecka att buzza Linas matkasse.
Supergod middag detta, en riktigt somrig måltid. Kör detta på grillen i sommar så kan det aldrig bli fel.

Grekisk fläskkarré med tzatsiki och medelhavssallad 14 propoints
2 portioner

300 gram fläskkarré i bit, centimeter tjocka skivor

1/2 msk torkad oregano
1 msk olja
1/2 msk honung
1/2 tsk sambal oelek
1/2 citron, skalet finrivet
1 vitlöksklyfta pressad
1/4 tsk salt
1/2 krm svartpeppar

Dela karrén i skivor och lägg i en skål. Tillsätt oregano, olja, honung, sambal, citronskal, pressad vitlök, salt & peppar. Rör om ordentligt och låt stå ett tag.

Tzatsiki:
1/4 gurka
1 dl rysk yoghurt 17%
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
Svartpeppar

Grovriv gurkan & pressa ur saften. Lägg i en skål. Rör ner yoghurt, vitlök, salt & peppar. Ställ kallt.

Sallad:
1 dl matvete
2 tomater
1/4 gurka
1/2 rödlök
1/4 kruka oregano
1/2 msk olja
1/2 msk rödvinsvinäger
1/2 citron, saften
Salt & svartpeppar

Koka matvete enl anvisning på förpackningen.Tärna tomater & gurka. Finhacka rödlök & oregano. Lägg allt i en salladsskål. Tillsätt matvete, olja, vinäger, pressad citron, salt & peppar.

Hetta upp en stekpanna och stek det marinerade köttet ca 3-4 min på varje sida eller tills det är genomstekt.

Lägg upp karré, sallad & tzatsiki på en tallrik.










torsdag 30 oktober 2014

Mexikansk grönsakspizza med tacotopping 13 propints- Linas matkasse

Idag har jag jobbat kväll så maken fick stå för tillagningen av dagens middag a´la Linas markasse.
Har minskat lite på vissa ingredienser men måste ändå tycka att det är för mycket poäng på en vegetarisk rätt-

Pizza :-)

Mexikansk grönsakspizza med tacotopping 13 propoints
4 portioner

4 Matric piadina ( italienskt tunnbröd)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 msk socker
1 msk tomatpuré
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk pizzasås
1/2 förpackning röda linser, sköljda & avrunna (285g/fpk)
3 dl vatten

1 Zucchini
1 ask körsbärstomater
1 röd paprika

50 gram finriven parmesanost
1 burk majs (avrunnen)
50 g tortillachips
1/2 kruka oregano

Sätt ugnen på 250 grader.

Grovhacka lök & fräs i en gryta tills den blir mjuk.

Tillsätt pressad vitlök, paprika pulver, oregano, socker, tomatpuré, cayennepeppar, salt & svartpeppar.
Häll ner en burk pizzasås, röda linser & vatten. Låt puttra utan lock ca 10 minuter. Mixa såsen slät med stavmixer.

Skiva zucchini tunt. Dela tomaterna & skär stavar av patrikan.

Lägg ut piadina och fördela tomatsås, zucchini & parmesanost på bröden. Grädda i omgångar mitt i ugnen 4-5 min

Toppa de nygräddade pizzorna med färska grönsaker, majs, tortillachips & blad av färsk oregano.
Servera rykande heta.




onsdag 29 oktober 2014

Pollo alla cacciatore med papardelle 14 propoints - Linas matkasse!

Idag stod det pasta på menyn från Linas matkasse.

Att testa Linas matkasse har varit en kul upplevelse. Att vara buzzador är ibland riktigt riktigt häftigt.

Lite mycket mat för 4 tycker jag nog så jag la till lite pasta & kyckling eftersom det var så mycket i kassarna och gjorde 5 portioner av receptet.
Byter man ut kycklinglåren mot kycklingbröst så blir det mindre propoints.

Personligen så tycker jag det ändå blev väldigt stora portioner så jag tog inte en full portion & kan givetvis räkna ned pointsen lite.

Det är väl min spontana reaktion på Linas matkasse att recepten är väl tilltagna, men kanske äter en normal familj utan viktväktare så här mycket, men behöver man verkligen det?


Pollo alla cacciatore med papardelle 14 propoints
5 portioner

700 gram kycklinglårfilé
2 tsk torkad salvia
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 gul lök
1 ask champinjoner ca 250 gram
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk honung
1 tsk rosmarin
1 burk konserverade körsbärstomater
1 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong

2 spray olja

450 gram torkad papardelle

1/2 kruka persilja
50 gram riven parmesanost

Strimla lök, champinjoner & paprika. Hetta upp lite olja i en panna & fräs allt ca 2-3 min.
Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, honung, rosmarin, tomat konserv, vatten & buljongtärning.
Låt koka på svag värme.

Krydda kycklingen med salvia, salt & peppar. Bryn den i lite olja i en het stekpanna. Lägg över i tomatsåsen & låt sjuda ca 6-7 min, eller tills kycklingen är genomstekt.

Koka pastan i lättsaltat vatten.

Servera kycklingen med pastan, toppa med persilja & parmesanost.








tisdag 28 oktober 2014

Ugnsbakad lax med sojavinägrett, pak soi & lime 13 propoints - Linas matkasse!

Här kommer dagens recept från Linas matkasse som vi testar denna veckan genom buzzador.

Härligt recept med asiatiska smaker.

Efter två dagar med Linas matkasse kan jag verkligen säga att jag är lite imponerad. Goda smaker & dessutom slankt nog att passa en viktväktare.

Ugnsbakad lax med sojavinägrett, pak soi & lime 13 propoints
2 portioner

300 gram lax
1/2 blomkåls huvud
1/2 pak soi
13 gram smör
1/2 dl japansk soja
1/2 dl vatten
1/2 tsk sambal oelek
1/2 lime, rivet skal & saften
3 ingefärskuber
1/2 msk socker
1 tsk olja

1 dl ris

Sätt ugnen på 150 grader

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär laxen i portionsbitar. Lägg på teflonfolie och tillaga i ugn ca 15-17 min eller tills fisken är klar.

Dela blomkål i små buketter. Klyfta pak soi. Hetta upp lite olja och och fräs grönsakerna på hög värme i ca 5-7 minuter. Lägg upp grönsakerna på tallrik.

Bryn smör i kastrull, rör ner soja, vatten, sambal oelek, skal & saft av lime, ingefära och socker. Koka upp under omrörning så att ingefärskuberna löses upp.

Lägg laxen på grönsakerna & häll över vinägretten. Servera med nykokt ris.






måndag 27 oktober 2014

Senapskryddad pannbiff med coleslaw på rotselleri & äpple 13 propoints - Linas matkasse vecka

Linas Matkasse vecka!!

Idag startar vi veckan då jag via Buzzador ska testa Linas matkasse. Jag kommer följa recepten mer eller mindre men tar kanske mindre mängd av tex potatis. Jag kommer även räkna ut points på samtliga måltider.

Detta recept var mycket gott & fräscht och passade även in i en viktväktares liv.

Senapskryddad pannbiff med coleslaw på rotselleri & äpple 13 propoints
4 portioner

500 gram nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl lättmjölk
1 ägg
1 tsk salt
Svartpeppar
2 spray olja

500 gram rotselleri
1 grönt äpple
1/3 rödlök
1/2 kruka persilja
1 1/2 dl rysk yoghurt 17%
2 msk vittvinsvinäger
1/2 msk senap
2 krm salt

8 potatis
1 spray olja
Salt & peppar.


Sätt ugnen på 250 grader.

Skala & finstrimla rotselleri. Koka i ca 1 min i lättsaltat vatten. Häll av och spola i kallt vatten.
Finstrimla äpple och finhacka löken. Grovhacka persilja.

Blanda ihop yoghurt, vinäger, senap & salt i en bunke. Vänd ner sellerin, äpple & persilja. Toppa med röklök.

Skala och dela potatis och lägg på teflon på en ungsform. Spraya med olja & krydda. Ställ in i ugn i ca 25 min.

Blanda ströbröd, mjölk, ägg, senap, salt & peppar i en bunke. Låt svälla en stund och vänd sedan ner färsen. Blanda väl & forma till 8 biffar.

Stek biffarna i lite olja på medelvärme.

Servera biffarna med coleslaw och potatis.

I Linas recept var det kummin, både i biffarna & på potatisen. Jag är inte så förtjust i den kryddan så det valde vi bort. (1 tsk hel kummin på potatis & 1 msk hel kummin i färsen)






söndag 26 oktober 2014

onsdag 22 oktober 2014

Kycklingwok med äggnudlar & Linas matkasse 11 propoints

Idag kockar maken, skönt. Blev en härlig wok.

Nästa vecka blir en något annorlunda matvecka. Jag är ju en buzzador & kommande vecka kommer vi testa Linas matkasse. Normalt sätt är det inget för mig då jag gillar att planera våra måltider själv & kunna pointsberäkna dem. Men jag tänkte det kan vara en kul grej att testa och se hur det är & jag tänker pointsberäkna alla måltider för att också se hur väl en sådan kasse kan funka för en viktväktare.

Så håll ögonen öppna för nästa vecka blir det således 5 helt nya recept a´la Linas matkasse.

Vi har valt att testa Linas vardagskasse.
http://www.linasmatkasse.se/?utm_source=Bloggare&utm_medium=Buzzador&utm_campaign=Buzzador

Några rätter att se fram emot nästa vecka.....
Ugnsbakad lax med sojavinägrett, pak soi & lime eller Senapskryddad pannbiff med coleslaw på rotselleri och äpple. Låter väl inte så dumt?

Men nu till dagens middag :-)

Kycklingwok med äggnudlar 11 propoints
4 portioner

400 gram kycklingbröstfilé
250 gram vitkål
2 morot
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 bit purjolök
1/2 paket sockerärtor
1 röd paprika
1 dl hoisin sås
1 lime
2 msk risvinäger
2 msk japansk soya
2 tsk olja
Salt & vitpeppar
250 gram risnudlar

Strimla kycklingfilen. Skala, skiva & strimla alla grönsaker. Hacka vitlöken.

Fräs lök & vitlök i lite olja. Tillsätt kyckling & stek ett par minuter på hög värme. Ställ åt sidan.
Fräs övriga grönsaker, börja med morötter som tar längst tid & tillsätt sockerärtor & paprika mot slutet. Tiillsätt kyckling & lök till grönsakerna. Häll i hoisinsås, risvinäger, soja & lime. Smaka av med salt & vitpeppar.

Tillsätt de kokta nudlarna & blanda om. Servera.










onsdag 15 oktober 2014

Pankopanerad laxfilé med wokad vitkål 11 propoints

Vitkålen försvinner inte av sig själv så vi lagar lite mer mat med vitkål. Fräscht & gott.

Pankopanerad laxfilé med wokad vitkål 11 propoints
2 portioner

2 laxfiléer (ca 125 g/styck)
1/2 msk olja
salt och peppar
2 msk pankoströbröd

40 g sockerärtor
300 g vitkål
1-2 morot
1 bit purjolök
1 tsk olja
1 tsk hoisinsås
Salt & peppar

Dressing:
2 msk ljus sirap
2 msk japansk soja
1 tsk ättika
1 tsk sesamolja
1/2 tsk rostade sesamfrön

Blanda ingredienserna till dressingen i en skål, ställ åt sidan.

Strimla sockerärtorna fint på längden, strimla purjolöken, moroten och vitkålen. Stek i panna med lite olja tills det är lagom krispigt. Salta & peppra.

Salta och peppara laxfilerna på båda sidor. Lägg pankoströbröd på en tallrik, panera ena sidan på laxen i ströbrödet, tryck till så att det fastnar och stek den panerade sida på medelvärde i olja. När brödet är frasigt, vänd och stek på andra sidan tills laxen är klar.

Servera den nystekta laxen tillsammans med grönsakerna & den goda dressingen.






tisdag 14 oktober 2014

Små parmesanbiffar med lingonsås, vitkålsallad och kokt potatis 14 propoints

Hallå på er,

Nu är jag åter tillbaka efter en härlig weekend med maken i Istanbul. Kan varmt rekommenderas även om jag inte tycker dom är så bra på mat, turkiska köket är inte min grej.

Men det är det svenska & här kommer ett riktigt husmanskost recept. Underbara biffar, med god sås och fräsch sallad. Vitkålen är ju så billig nu så det gäller att passa på.

Små parmesanbiffar med lingonsås, vitkålsallad och kokt potatis 14 propoints
4 portioner

8 st potatis
500 gram nötfärs
1 dl riven parmesanost, eller västerbottensost går bra
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st ägg
1 tsk salt & 1/2 tsk svartpeppar
1 spray olja till stekning

2,5 dl matlagningsgrädde 15%
2 msk skånsk stark senap
1 tsk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
Salt och svartpeppar

Sallad
300 gram vitkål
125 gram morötter
1 bit purjolök
1/2 msk olja
0,25 dl vit balsamvinäger
0,5 msk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader och skala och koka potatis.

Blanda nötfärsen med parmesanost, finhackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta, senap, ägg, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Forma ca 8 st små biffar och stek dem i en varm panna i lite olja tills de har fått fin gyllenbrun stekyta. Lägg över biffarna i en ugns form och sätt in i ugnen ca 10 min.

Häll 2 ½ dl grädde i pannan och krydda med 1-2 tsk soja. Koka ner såsen en aning och smaka av med 1 msk lingonsylt och lite salt och svartpeppar.

Strimla vitkål och lök. Riv morötter. Blanda allt i en stor skål. Blanda ihop olja, vit balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar och slå över salladen. Blanda runt ordentligt

Servera biffarna tillsammans med kokt potatis, lingonsås och sallad.



onsdag 1 oktober 2014

Pocherad torskrygg med basilikasmörsås 9 propoints

Lite onsdagslyx här hemma idag a´la GI.  God fisk med smarrig sås. Krävdes även lite vin faktiskt. Det är ju ändå lill lördag.

Det här blev faktiskt lite vassare än jag trodde, grymt gott!

Kan dröja lite med nya inlägg nu då jag reser bort både denna & nästa helg, får se o  jag hinner med nått nytt emellan, annars finns det ju lite å ta av här i bloggen.

Pocherad torskrygg med basilikasmörsås 9 propoints
4 portioner

600 g torskryggfilé(färsk eller fryst)
Rimlag:
1 dl salt
1 l vatten

Basilikasmörsås:
1 schalottenlök, finhackad
2 dl torrt vitt vin
1 msk fiskfond + 1/2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
100 g smör
1 kruka basilika
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar

Grönsaksbo:
4 palsternackor, skalade
2 morot 
1 ask sockerärter, strimlade
1 msk smör
1 krm salt

Blanda samman rimlagen och lägg i torskbitarna. Låt stå i kylen minst 1 timme.

Lägg den finhackade löken i en kastrull. Häll på vinet och koka upp, reducera tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt fiskfond + vatten och matlagningsgrädde, reducera ytterligare en gång tills hälften återstår. Vispa i smöret lite i taget. Tillsätt basilikan och mixa såsen slät med en stavmixer. Smaka av med salt och cayennepeppar. Mixra såsen precis före servering så den blir riktigt skummig.

Skala palsternackorna och fortsätt skala strimlor med potatisskalaren. Gör samma sak med moroten. Strimla sockerärterna på längden. Smält smöret i en stekpanna och vänd runt palsternackstrimlorna, morötter och sockerärterna hastigt. Smaka av med lite salt.

Koka upp vatten med lite salt i en vid panna med lock. Lägg i de färdigrimmade torskfiléerna och stäng av plattan. Lägg på locket. Torsken är perfekt när innertemperaturen är ca 52°. Använd digital stektermometer eller låt fisken stå ca 5 minuter.

Lägg upp grönsakerna på en tallrik & toppa med fisken, rippla sås över & servera.

Mums & väldigt mycket GI!!