fredag 28 februari 2014

Oxfilé med sallad & kall grillsås 10 propoints

En rätt härlig arbetsvecka är slut. Sportlov brukar oftast innebära lite lugnare på jobbet och detta året var inget undantag. Och tack å lov för det. En välbehövd andhämtning för oss alla som har haft det väldigt tufft januari & februari.

När maken kom hem fick jag en härlig bukett blommor, bara sådär. Det är det bästa av allt, att bli överraskad när man minst anar det.

Idag kör vi lite slank men lyxig middag. Kött & sallad. Kan ju aldrig vara fel.
Vi unnade oss dock en bruschetta till förrätt också.

Oxfilé med sallad & kall grillsås 10 propoints
2 portioner

2 tournedos á 150 gram
Olja eller smör till stekning

Kall grillsås (2 propoints)
2 portioner

1 dl matlagningsyoghurt max 8%
1 msk barbequesås hicory
1 msk chilisås
1 scharlottenlök
Worchestershiresås
Pressad citron
Vitlökssalt
Paprika pulver med hicorysmak
1 tsk stevia
Salt & peppar

Sallad
Blandad sallad
1 liten avocado
Tomater
Sockerärtor
Gurka
Purjolök
Röd lök
Balsamico kräm
Salt, peppar & salladskrydda

Värm ugnen till 130°. Hetta upp en stekpanna till högsta temperatur. Salta och peppra tournedosen. Bryn dem till fin färg snabbt i lite fett. Lägg dem därefter på en plåt eller i en ugnsform och kör dem i ugnen tills innertemperaturen är ca 59° för medium rare, ca 15 minuter. Låt vila nån minut innan servering.







onsdag 26 februari 2014

Pannbiff med klyftpotatis och stekt lök i gräddsås 12 propoints

Herregud… middagen idag var så sjukt god, var nästan så vi började gråta. Husmanskost älskare där ute….. laga detta! Såsälskare, laga detta, ja alla måste ta mig tusan laga detta. Helt klart lite svårt att fatta att det bara är 12 points per portion.

Pannbiff med klyftpotatis och stekt lök i gräddsås 12 propoints
4 portioner

500 gram köttfärs
1 st ägg
2 msk köttbuljong
1/2 gul lök hackad
1 krm salt & peppar

Klyftpotatis
8 potatis
2 spray olja
Kryddor (salt, peppar, pommes krydda)

Stekt lök i gräddsås
2 gul lök, tunnt skivad
3 dl matlagningsgrädde
2 msk köttbuljong
1 msk kinesisk/japansk soya
1 krm salt, vitpeppar
1 spray olja

Skär potatis i klyftor och lägg på teflonfolie på en plåt. Spraya med olja & krydda.
Ska stå i mitten av ugnen ca 30 min på 225 grader. Rör om då och då.

Blanda alla ingredienserna för pannbiffen väl i en bunke. Forma till biffar och stek i ugn ca 15 min på 225-250 grader. Vänd efter halva tiden.

Bryn den skivade löken tills den fått lite färg & blivit mjuk. Häll över ingredienserna för såsen och blanda väl.
Låt sjuda 5-10 minuter tills den tjocknat en aning. Lägg i biffarna på slutet tillsammans med stekskyn.
Salta och peppra efter smak.

Servera med potatis & tex sockerärtor.






tisdag 25 februari 2014

Parmesanpanerad torskfilé med rotsaker 11 propoints

Idag lagade jag ett äkta Viktväktar recept. Händer inte så ofta att jag fastnar för deras recept, är ju liksom därför den här bloggen har kommit till, men det här var riktigt gott.

Parmesanpanerad torskfilé med rotsaker 11 propoints
4 portioner

600 g Torsk
1 st Ägg
1 1/2 dl Ströbröd
1 dl Parmesanost riven
1 msk Margarin flytande 80%
2 st Morot
1 st Palsternacka
1 bit Rotselleri
1 st Purjolök
4 st Potatis
2 tsk Olja
2 dl Sockerärter
2 dl Matlagningsyoghurt 8%
1 dl Räkor skalade
2 msk Dill

Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar, skär purjon i bitar. Lägg rotfrukter och purjo i en långpanna och spraya med olja. Salta & peppra. Stek i ugn 200° ca 30 min. Tillaga sockerärterna enl förp och vänd ner i rotfrukterna vid servering.

Rör ner dill & räkor och i matlagningsyoghurten, smaka av med salt och peppar.

Blanda ströbröd och parmesan. Vispa upp ägget och vänd fisken i det och sedan i ströbrödet. Stek fisken i margarin. Servera med rotfrukter och sås.




måndag 24 februari 2014

3 rätters - Carpaccio, Gnocci med svamp & tryffelgrädde & Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten

Goda vänner på middag i lördags.

Till en början bjöd vi på lite grönsaker med dipp, salta pinnar och det sköljde vi ner med Mango Bellini.

Mango Bellini
6 st

ca 100 gram färsk eller fryst mango
1 msk stevia
1 flaska Mousserande vin eller champagne

Mixa mango med stevia till en slät puré.
Häll 2 msk puré i botten på varje champagneglas & toppa med bubbel.


3 rätters - Carpaccio, Gnocci med svamp &  tryffelgrädde & Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten

Carpaccio som på Harry´s Bar 3 propoints
4 portioner

180 gram tunt skivad oxfile (lättast att skiva halvt frusen)

Sås:
1/2 dl majonäs
1 tsk Worcestersås
1/2 tsk dijonsenap
1 tsk färsk citronsaft
2 msk mjölk
tabasco
salt
nymald vitpeppar

Parmesanost

Låt den frysta oxfilén tina en aning, skär den i lövtunna skivor och fördela portionsvis på tallrik. Låt tallrikarna stå framme i rumstemperatur så att köttet tinar helt. (Förvara sedan i kylen inför servering). 

Blanda majonäs med mjölk, senap och Worchestersås, smaka av med tabasco och salt. Låt stå till sig ca 20 min. Ringla såsen över köttet inför servering och dekorera med ruccolasallad. Toppa med hyvlad parmesanost.






Gnocchi med svamp, tryffelgrädde och ruccola 14 propoints
4 portioner

800g Matric Gnocchi
ca 400 gram blandad svamp, tex portabello, skogssvamp
2 dl Matlagningsgrädde
2 dl minimjölk
1 tsk tryffelolja
2 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
2 tsk olja
1 msk mjöl
ca 8 msk parmesanost
Ruccola
Salt & peppar

Koka upp pasta vatten med salt. Stek hackad lök och vitlök i olja. Pudra över mjöl och red med vätskan. Koka ihop. Salta & peppra. Precis innan servering tillsätts tryffeloljan.

Dela svampen och stek i olja. Salta & peppra.

Koka upp Gnocchi och lyft ur kastrullen när den flutit upp till ytan. Stek upp den i het panna så den får lite färg. Salta. Blanda med svampen. Lägg upp på tallrik. Rippla sås över. Toppa med hyvlad parmesanost och ruccola.





Desserten är verkligen inget för viktväktare men nu gjorde vi den här. Man kanske kan ersätta lite av sockret mot sötningsmedel men jag vågade inte chansa.


Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten 14 propoints
10 bitar

Kladdkaksbotten:
100 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Cheesecake fyllning:
5 st passionsfrukter
200 g philadelphiaost, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar

Garnering:
Färska jordgubbar

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Sätt
ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften.
Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos.
Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.




lördag 22 februari 2014

Rustika portionslimpor 4 propoints styck

Vi bakar väldigt sällan men idag gjorde vi ett försök & oj oj oj så gott det blev. Ett teamwork av familjen Lind resulterade i 8 härliga portionsbröd & en limpa.

Rustika portionslimpor 4 propoints per bröd

De här bröden går att göra till baguetter eller limpor men vi har bakat det i portionsformar för skoj skull.

Ca 16 portionsbröd eller 2 limpor

25 gram jäst (½ pkt)
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
11-12 dl Manitoba cream mjöl
Olja

1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjölken.
2. Rör ner salt och honung i degvätskan och rör om tills det har blandats.
3. Rör ner mjölet för hand till en lös deg, arbeta degen ca 10-15 min.
4. Låt jäsa i 1-3 timmar till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Häll försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord. Dela försiktigt degen med en degskrapa eller en kniv till storleken du vill ha på brödet - minilimpor, frallor, baguetter eller limpor.
OBS! Brödet blir till den dubbla storleken när de är klara, lättare att föreställa sig hur man kan fördela degen.
7. Lägg bröden i en portionsbrödsform som är oljad. Pensla med olja innan bakning.
8. Sätt in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 230 grader,  i samband med att du lägger in brödet så slänger du in ca 1 dl vatten direkt på botten i ugnen, detta ger en riktigt smaskig skorpa ihop med oljan du har penslat på. Portionsbröd högt upp i ugnen & limpa lågt ned.
Grädda brödet i ca 10-20 min beroende på vilken storlek på brödet du valde. Innertemp 97 grader så är det klart.



fredag 21 februari 2014

Oxfilé med pepparrot och stuvade grönsaker 8 propoints

Härliga fredag. Ännu en tuff arbetsvecka är över, Sverige är vidare till OS final i hockey och vi lagar god middag. En crossover mellan fredagslyx & husmanskost. Men å så gott det var.

Oxfilé med pepparrot och stuvade grönsaker 8 propoints
2 portioner

300 gram oxfilé
Peppar
Salt
Riven färsk pepparrot

Grönsaksstuvning:
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vitt vin
1/2 tsk grönsaksfond
1 tsk köttbuljong pulver
1 stor morot
1/8 rotselleri
1 liten palsternacka
2 salladslökar
8-16 brysselkål beroende på storlek

Stuvningen
Skala alla grönsakerna och dela i likartade bitar stroleksmässsigt. Koka i saltat vatten tills det är al dente. Kyl av direkt.
Koka ner grädden, vinet och buljongen till halva volymen. Salta, peppra och smaka av med lite socker. Rör ner grönsakerna.

Köttet
Stek under tiden köttet enligt önskemål. Salta och peppra.

Servera köttet på en bädd av grönsaker & toppa med riven pepparrot.




torsdag 20 februari 2014

Fläskytterfilé med salvia & dragonsås 12 propoints

Då var det torsdag igen och jag har jobbat sent. Kom hem till denna goda måltid. Sicken kock han är min man.

Fläskytterfilé med salvia & dragonsås 12 propoints
2 portioner

250 gram fläskyttefilé
2 spray olja
1 tsk mild culiness
1 dl matlagningsgrädde max 15%
1 1/2 dl lättmjölk
1 tsk madeira
Dragon
Salvia
Kalvfond
Soja
Salt & peppar
Pommes frites krydda
Lite majzena redning
4 potatis

Klyfta potatis och lägg på teflonfolie och spraya olja på. Krydda med salt, peppar & pommes frites krydda. Stek i ugn på 250 grader i ca 20 min.

Skiva köttet i lagom bitar. Krydda med salt & peppar. Stek ca 2 min på varje sida & lägg åt sidan.

Läska ur pannan med lite vatten och tillsätt grädde, mjölk & fond. Låt koka ihop och smaka av med kryddor & madeira. Red av för tjockare sås. Innan servering lägg i köttet och värm klart i såsen.

Servera köttet på en bädd av potatis och lite grönsaker.

Smaskens!






onsdag 19 februari 2014

Köttbullar med spetskål & potatis i senapsbuljong 9 propoints

Idag lagar vi köttbullar, ett recept från Allt om mat. Lite som omvända kåldolmar som maken sa. Var faktiskt lite gott och äta med lingon till oxå.

Köttbullar med spetskål & potatis i senapsbuljong 9 propoints
4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 spray olja
500 gram nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
8 potatisar
200 gram spetskål eller vitkål

Senapsbuljong:
3 msk grönsaksfond
5 dl vatten
1 msk dijonsenap
2 msk matlagningsgrädde max 15%

Tillbehör:
1/2 kruka basilika
1/2 knippe rädisor


Finhacka lök och vitlök & stek i lite olja tills den är glansig. Blanda löken med färs, ägg, salt & peppar. Rulla till köttbullar.

Stek köttbullarna i ugn på teflonfolie i 250 grader i ca 5 min, sänk värmen till 225 grader och vänd på köttbullarna. Stek ytterligare ca 10-15 min beroende på storlek.

Koka potatis & skär kålen i grova bitar.

Buljong:
Blanda alla ingredienser och låt kålen koka i buljongen tills den är mjuk.

Grovhacka basilika och skär rädisorna i tunna skivor, gärna med mandolin.

Lägg köttbullar och potatis i djupa tallrikar. Häll över buljongen. Strö över basilika och rädisor och servera.





tisdag 18 februari 2014

Omelett med svampstuvning 7 propoints

Enkel middag idag, men ibland är det enkla också det godaste.

Omelett med svampstuvning 7 propoints
2 portioner

4 ägg
4 msk vatten 

200 Färska champinjoner
1 schalottenlök
1 tsk milda culiness
1 1/2  msk mjöl
1 dl lättmjölk
1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl ost max 10%
Lite sherry

Tomater
Sallad

Börja med att finhacka löken & stek mjuk i lite smör. Tillsätt svampen och stek mjuk. Pudra över mjölet & tillsätt vätskan lite i taget. Låt koka ihop. Smaksätt med salt, peppar & lite sherry.

Stek två omeletter, strö över lite ost på slutet. Fyll med stuvningen, tomater & servera med en god sallad.







måndag 17 februari 2014

Torskfilé i gräddig purjolökssås 9 propoints

Då var det måndag igen då. Var det inte det nyss?
Har gjort en riktigt bra vecka viktmässigt trots middag på stan i fredags, minus 1,3 kilo, Jippie!

Idag blev det fisk, och det här måste ni prova, såsen blev så smarrig & passade utmärkt till fisken.

Torskfilé i gräddig purjolökssås 9 propoints
4 portioner

600 g torskfilé fryst eller färsk
Salt och citronpeppar efter smak
olja till stekning
8 potatisar
Sockerärtor

Purjolökssås:
1 stor purjolök
1 spray olja
2 1/2 dl matlagningsgrädde 12%
1/2 dl lättmjölk
1 msk mjöl
salt, peppar
1-2 msk pressad citronssaft

Ansa och skölj purjolöken. Skär den grovt. Fräs den i lite olja snabbt utan att den tar färg. Pudra över mjöl & tillsätt grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i några minuter. Tillsätt mjölk & krydda med salt, peppar och lite citronsaft. Skär fisken i lagom portionsbitar. Salta & peppra. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja. Stek fisken gyllenbrun 2-4 minuter per sida beroende på tjocklek.

Lägg fisken i pannan med den gräddstuvade purjolöken så att den får puttra med i några minuter. Servera fisken med kokt potatis, kokta sockerärtor och citron att pressa över fisken med.

Detta recept har jag hittat på Nadjas kitchen.




söndag 16 februari 2014

Kycklinglasagne 9 Smartpoints

Omräknat till Smartpoints 27/1-2019

Idag är det premiär, har faktiskt aldrig lagat kycklingfärs. Men det är ju ett väldigt magert val och gott blev det också.

Kycklinglasagne 8 propoints
6 portioner

9 lasagneplattor
2 spray olja
500 g Kycklingfärs 5%
2 st gul lök
2 st Morot
2 st Palsternacka
2 klyftor Vitlök, hackade
4 msk Tomatpuré 
4 msk ketchup
1 burk krossade tomater 
1 tsk oregano
2 msk Kycklingfond
Worchestershiresås
Buljongpulver
Tabasco
Salt & peppar

Bechamel:
2 dl mellanmjölk
2 msk mjöl
2 dl crème fraîche parmesan & vitlök
100 gram riven ost Max 10%

Hacka löken, riv morot och palsternacka. Hetta upp oljan i en vid kastrull, bryn grönsakerna och vitlöken. Tillsätt kycklingfärs och tomatpuré, låt det bryna ytterligare en stund. Slå i fond, tomatkross & ketchup och koka sakta i ca 15 minuter. Krydda.

Häll mjöl i en kastrull och rör ihop med lite av mjölken. Vispa ihop till en slät crème. Tillsätt resten av mjölken och koka upp under omrörning. Låt puttra ca 3 min. Tillsätt crème fraîchen och koka upp.

Spraya lite olja i en ugnsform och häll lite av vita såsen i botten. Lägg på 3 plattor. Häll på hälften av köttfärsåsen och lite vit sås. Lägg på ytterligare 3 plattor. Häll på resterande köttfärssås och sista 3 plattorna. Toppa med resten av den vita såsen och riven ost.

Grädda i ugn på 200 grader i 20 min tills Lasagnen fått en fin färg..

Servera med sallad.

Tips! Hittar du inte kycklingfärs i butiken, mal själv eller hacka i matberedare.




lördag 15 februari 2014

Smörgåstårteriet - Landskapsresan

Igår var vi och åt middag på Smörgåstårteriet & visserligen har dom smörgåstårta där men det är inte alls därför vi gick dit. Vi testade deras avsmakningsmeny - Landskapsresan.

LANDSKAPSRESAN

Middagen inleddes med en härlig liten mini limpa fylld med rökt vitlökssmör.

Västerbotten, Burträsk
Hårdgrillat surdegsbröd i granmjölk med löjrom & frusen västerbottensost
Rodestiu, Brut

Gotland,Fole
Buljong på rödbetor & rödkål med anklever & tryffel
S.A Prum Essense Riesling

Norge, kusten
Blomkål & broccoli med pilgrimsmussla, citron & bacon
La Chateau Sancerre Boisjoli

Uppland, Rö
Äpplen östa i Lasses honung med pannrostat kalvbräss, hängmörad oxrygg & rotselleri
Rancho Zabaco, Zinfandel
Södermanland, Flen
Gratinerad Granbarksost “Chaud” blåbär & saltad pistage
Matassa, Voodoo Doux


Jämtland, Håsjö
Svarta vinbär med choklad, rödbetor, fänkål & rålakrits
Zemplén Hegyhát, Tokaij Aszú, 5p



En fullständigt lysande middag som serverades av Mikael & Gabriel. All heder till köksmästare Claes Björling & Sebastian i köket

Pris inkl vinpaket 1090:- per person, helt klart prisvärt.
















Santa Maria Pizza tortilla 11 propoints

Var ute och åt & firade alla hjärtansdag med maken igår och tog ett par drinkar. Så lite sliten idag. Då passar det med pizza.

Santa Maria Pizza tortilla 11 propoints
2 portioner

2 Santa Maria Pizza tortilla
Tomatsås
2 dl riven ost 17%
Gul lök
Champinjoner
6 tunna skivor rökt skinka
6o gram mozzarella max 20%
Basilika
Ruccola
Cocktailtomater
Kryddor

Dressa pizzan som du vill ha den. Gratinera i ugn 250 grader i ca 8 min. Ta ut och toppa med ruccola.


Servera med en god sallad.

Bon appetit!



torsdag 13 februari 2014

Omelett med tomat, mozzarella, skinka & basilika 9 propoints

Idag har jag jobbat sent så det blev att slänga ihop nått enkelt.

Omelett med tomat, mozzarella, skinka & basilika 9 propoints
1 portion

2 ägg
2 msk vatten
Salt & peppar

1/2 förp mozzarella ca 60 gram
Tomat
2 skivor rökt skinka
Lite rödlök
Basilika


Vispa ihop ägg, vatten & kryddor.

Skiva tomater & mozzarella.

Stek omeletten i en lagom het panna. När omeletten börjar "stanna" så lägger man skivor av tomat, lök,  mozzarella & skinka på ena halvan av omeletten. Toppa med basilika. Vik över andra halvan och själp över omeletten på en tallrik.




onsdag 12 februari 2014

Salladsvecka - Ost & kalkonsallad 11 propoints

Sista dagen av sallader och den här är ganska klassisk men väldigt smarrig.
Imorgon är maken ute på bus och jag jobbar kväll så då blir det nått enkelt, kanske en omelett.

Ost & kalkonsallad 11 propoints
2 portioner

Dressing:
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk worcestershiresås
1 msk lättmajonnäs
1 msk olja
salt och nymald svartpeppar

Vispa samman vinäger, senap, worcestershiresås, majonnäs, olja och en nypa svartpeppar i en skål.

Sallad:
60 g ost max 17% , tärnad
60 g kotlettbacon, hackat
1/2  huvud isbergssallad, tunt strimlad
1 st avokado (små), skalade, urkärnade och tärnade
1/4 rödlök, skivad
8 st plommontomater, delar
10 cm gurka, tärnad
125 g rökt kalkonbröst, tärnad

Fräs baconet i en panna på medelhög värme i cirka 5 minuter tills det börjar få färg.
För över bitarna till ett hushållspapper. Lägg i salladen i skålen med dressing och blanda väl.
Smaka av och salta och peppra om så önskas.
Fördela salladen på två tallrikar och lägg avokado, tomater, gurka och kalkon ovanpå.
Strö över bacon och ost.







tisdag 11 februari 2014

Salladsvecka - Kyckling med matvete, granatäpple & apelsin 11 propoints

Sallad idag igen, men en mycket härlig sådan med lite annorlunda smaker med granatäpple & apelsin.
Lyckan är total, kan inte fatta hur sallad kan vara så gott.

Kyckling & matvetesallad med granatäpple och apelsin 11 propoints
2 portioner

250 gram kycklingfilé

Marinad:
1 msk olja
1 msk kalvfond
1 msk chilisås
1 tsk flytande honung
1/2 msk worcestershiresås
1/2 msk soja
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
salt & malen svartpeppar

Blanda marinaden & låt kycklingen marinera ett par timmar, gärna över natten.
Låt kycklingen rinna av och stek sedan i ugn 200 grader ca 20 min. Points för marinaden behöver ej räknas.

1 dl matvete
1 mix sallad (80g)
1/2 rödlök
1 apelsin
1 liten avokado
1/2 påse sockerärtor
1/2 granatäpple
70 gram feta max 10%

Dressing:
1/2 msk olja
1/2 msk balsamvinäger
Lite fransk senap
1 tsk honung
1 tsk flingsalt + 1 krm nymald svartpeppar

Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Strimla rödlöken. Skala och skiva apelsin. Skala och klyfta avokadon. Halvera och pilla ut kärnorna ur granatäpplet. Dela sockerärtorna lite. Tillsätt frukt och grönsaker till matvetet och blanda försiktigt med dressing. Tärna osten & lägg i salladen.

Toppa med skivor av den nystekta kycklingen.









måndag 10 februari 2014

Milkshake med mangosmak 3 propoints

Det här är gott när man är lite sugen på nått smaskigt.

Milkshake mango 3 porpoints
2 portioner

1 färsk mango
2 dl lättglass vanlij
2 dl lättmjölk
2 isbitar
Ev stevia

Dela mangon i bitar och mixa till en puré.
Häll i lättmjölk, glass & is och mixa slät. Tillsätt ev stevia för sötare smak.

Häll upp i dricksglas och servera omedelbart.

Smaskens till sista slicken!





Salladsvecka - Ljummen laxsallad med matvete 10 propoints


Den här veckan jagar vi kilon & kör lite sallader & nya recept.
Nu trimmar vi formen inför sommaren!

Ett nytt gott salladsrecept, väldigt väldigt smarrigt & fräscht. Älskar matvete, gör att jag numera älskar sallader.

Ljummen laxsallad med matvete 10 propoints
2 portioner

1 dl matvete
2 dl vatten
1⁄2 st hönsbuljongtärning
1 st ägg
100 g rökt lax
1⁄2 st liten rödlök
1 st avokado
1 msk balsamvinäger
1⁄4 tsk örtsalt
70 g babyspenat
4 stora cocktailtomater
12 sockerärtor

Sås:
1/2 dl Arla Köket® matyoghurt
1/2 tsk dijonsenap
Pressa citron
Salt

Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt matvete och koka utan lock ca 15 min. 
Hårdkoka, skala och klyfta ägget. Skär laxen i små bitar. 
Skala och skiva löken. Dela och kärna ur avokadon. Ta ur fruktköttet i bitar med en liten sked.
Dela sockerärtor & tomater.

Rör ner balsamvinäger och örtsalt i den kokta mathavren. Varva spenat, matvete,  lax, lök och avokado på ett stort fat. Lägg på tomater, sockerärtor & ägg.

Rör ihop yoghurt och senap och servera såsen till.





söndag 9 februari 2014

Favoritdag 7 - Potatisgratäng med kassler 13 propoints

Avslutar favoritveckan med potatisgratäng, goa grejer ;)

Nästa vecka kör vi lite sallads vecka, behöver göra plats för alla hjärtans dags middag på restaurang på fredag :)

Potatisgratäng med kassler 13 propoints
4 portioner

8 medelstora potatisar
500 gram kassler
2,5 dl matlagningsgräde max 15%
Purjolök
2 vitlöksklyftor
Salt & svartpeppar
200 gram riven ost max 10%

Skala och skiva potatis. Gärna med en mandolin, ca 5 mm skivor. Varva potatis, purjo, kryddor, vitlök och ost i en smord ugnsform. Häll över grädde och toppa med lite ost.

In i ugn 225 grader ca 40 minuter. Lägg på skivad kassler och det sista av osten på potatisen och stek ytterligare 20 min i ugnen.

Servera med en god sallad.

Bon Apetit!






lördag 8 februari 2014

Favoritdag 6 - Tornedos med bakad rotselleri, brysselkål och portvinssås 8 propoints

Idag har Fredrik varit & hälsat på vänner som precis fått barn. Själv fick jag stanna hemma, den där perioden på månaden då jag mår som sämst tyvärr :-(

Mat måste man ha ändå så det fick vi svänga ihop, och gott blev det!

Tornedos med bakad rotselleri, brysselkål och portvinssås 8 propoints
4 portioner

4 tournedos av oxfile a 150 gram

Rotselleri
1 rotselleri
2 tsk milda culiness
Salt
ca 4 msk riven parmesanost

Skala sellerin. Skär i lagom tjocka skivor och lägg på teflonklädd plåt. Pensla med lite smör & salta. Baka i 130 grader ca 1,5 timme. Mot slutet strör du över osten och höjer värmen lite.

Portvinsås
2 schalottenlökar
1 morot
1,5 dl portvin
2,5 dl rött vin
1/2 dl balsamvinäger
2 msk viltfond
2 dl vatten
Svartpeppar
Salt
Timjan
Vitlöksklyfta
1 tsk Smör
4 msk matlagningsgrädde 15%

Skala och finhacka löken till såsen. Skala och dela moroten i bitar. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök & morot i ett par minuter. Se till att den inte bränns. Tillsätt vinäger, portvin, vin, fond & vatten. Låt såsen koka ner till ca hälften, simmig konsistens. Sila såsen.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka ihop med lite grädde.

Brysselkål
Honung
Smör

Värm ugnen till 130°. Hetta upp en stekpanna till högsta temperatur. Salta och peppra tournedosen. Bryn dem till fin färg snabbt i lite fett. Lägg dem därefter på en plåt eller i en ugnsform och kör dem i ugnen tills innertemperaturen är ca 57° för medium rare, ca 15 minuter. Koka under tiden upp en kastrull med saltat vatten.

Lägg ner brysselkålen och låt den koka mjuk några minuter. Häll av vattnet och dela brysselkålen på mitten när den svalnat lite. Ta ut köttet och låt det vila några minuter. 

Lägg brysselkålen i en kastrull och värm den i smöret. Smaka av med flingsalt & honung. 

Arrangera köttet med rotsellerin, portvinssåsen och brysselkålen på tallrikar. Kanske en grillad tomat till också? Servera direkt.





fredag 7 februari 2014

Favoritdag 5 - Carpaccio 3 propoints & Camillas fisk 12 propoints

Äntligen helg. Har varit en tuff arbetsvecka med 50% av bemanningen borta. Då får man kämpa på lite extra och sedan så förtjänar man lite god mat.

Favoritfisk inleds med carpaccio…. med dressing som det serverades på Harrys bar i Venedig när det begav sig.

Carpaccio som på Harry´s Bar 3 propoints
4 portioner

180 gram tunt skivad oxfile (lättast att skiva halvt frusen)

Sås:
1/2 dl majonäs
1 tsk Worcestersås
1/2 tsk dijonsenap
1 tsk färsk citronsaft
2 msk mjölk
tabasco
salt
nymald vitpeppar

40 g Parmesanost
Ruccola
1 msk kapris

Låt den frysta oxfilén tina en aning, skär den i lövtunna skivor och fördela portionsvis på tallrik. Låt tallrikarna stå framme i rumstemperatur så att köttet tinar helt. (Förvara sedan i kylen inför servering). 

Blanda majonäs med mjölk, senap och Worchestersås, smaka av med tabasco och salt. Låt stå till sig ca 20 min. Ringla såsen över köttet inför servering och dekorera med ruccolasallad. Toppa med hyvlad parmesanost & kapris.

Tyvärr var tydligen både ruccola & kapris slut i hemmet….. trist! Och tydligen glömde jag fota också…. illa illa!


Camillas fisk 12 propoints
4 portioner

600 gram torskfilé
2 tsk salt
3 msk milda culiness
1 äggula
Vitpeppar
2 msk skorpmjöl
3 msk riven ost max 17%
2 1/2 dl matlagningsgrädde 15%
2 msk hackad dill

Dill & färska räkor till garnering.

8 potatis

Gnid in fiskfileér med salt. Låt vila.

Smält 2 msk smör, blanda i äggulan och vitpeppar. Pensla fisken med detta och vänd dem sedan i en blandning av ost & ströbröd.

Lägg filéerna på ett smort ugnsäkert fat och klicka en msk smör på fisken.

Sätt in fisken i ugnen på ca 225 grader och låt fisken få färg, ca 15 minuter. Ös under tiden med steksmöret.

Koka upp grädden, blanda i dill och häll på lite i taget på sidan fisken. Totalt ca 25 minuter i ugnen.



Garnera med räkor & dill. Servera med pressad potatis.

Vi testade att köpa styckfryst torskfié och det var riktigt bra. Även om färsk fisk är det bästa!!

Bon aptit!





Igår...Favoritdag 4 - Philly cheese steak sandwich 13 propoints

Jobbat sent idag och i vanlig ordning stod maken för matlagningen. Kom hem till nått riktigt gott.

Philly cheese steak sandwich 13 propoints
2 portioner

300 gram lövbiff el liknande
2 gul lök
2 x 90 gram baguette
100 gram riven ost max 10%
1/2 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 spray olja
Salt & peppar
Rökt bbq krydda

Strimla lövbiffen tunt. Strimla lök. Strimla paprika.

Stek lök & paprika på låg värme tills det är mjukt. Krydda köttet & stek tillsammans med en hel lätt krossad vitlöksklyfta. Blanda ner lök & paprika. Låt det fräsa ihop under lock ett par minuter.

Värm brödet i ugn 200 grader ca 3-4 min.

Lägg på ost på den stekta röran och sätt in stekpannan i ugnen ett par minuter tills osten smält.

Fyll bröden med blandningen och servera med lite grönt & ev potatisklyftor, men då måste ni lägga till poäng för det också.

Detta var sjukt gott, min man kan det där med amerikansk mat.








onsdag 5 februari 2014

Favoritvecka dag 3 - Kycklingfilé med cidersås 11 propoints

Supergod sås, har ni inte testat så måste ni göra det!

Kycklingfilé med cidersås 11 propoints
2 portioner

250 g kycklingbröstfilé ( 1 stor eller två små)
2 dl äppelcider tex Herrljunga
1 dl matlagningsgrädde 15%
2 msk kycklingfond
2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar
Vitlök & ört grillkrydda
2 spray olja
Majzena redning
2 potatis per portion
1 morot

Skiva eller skär potatisen & morötter i stavar, hacka eller skiva 1 lök. Lägg i ugnsform på teflonfolie och krydda med salt, peppar och vitlök och örter samt spraya med olja.
In i ugn på ca 225-250 grader i 20 min.

Krydda kycklingbröst med salt och peppar. Stek i ugn på 225g i ca 25 min. Att linda in i bacon gör detta recept ännu godare, så för er som inte räknar poäng, lyxa till med det vet ja ;) ca 2 skivor per filé.

Medans det står i ugnen är det dax för såsen.
Bryn lök och vitlök i lite olja i en kastrull. Häll över cider & kycklingfond och låt koka lite. Tillsätt grädden. Smaka av med salt & peppar, tillsätt ev lite soya för färgen skull, och ev mer cider och sila av. Vill man ha en tjockare sås går det bra att reda med lite majzena redning.

Servera kycklingbröstet tillsammans med den råstekta potatisen, sås och kokt broccoli.

Bon apetit!




tisdag 4 februari 2014

Favoritvecka dag 2 - Ljummen asiatisk sallad med mango 6 propoints

Så gott, så lätt & så lite points!! Mums!

Ljummen asiatisk sallad med mango 6 propoints
4 portioner

100 g blandad sallad
100 g skivade champinjoner
1/2 gurka 
500 g strimlad lövbiff 
2 tsk olivolja 
2 skivad rödlök 
1 skivad vitlöksklyfta 
2 strimlade morötter
150 g sockerärter 
150 g färsk spenat
80 gram fetaost 10%
1 mango

2 msk japansk soja
1 tsk risvinäger
1 msk råsocker

Dressing:
6 msk teriyakisås 
3 msk balsamvinäger 
2 tsk fransk senap 
4 msk vatten

Strimla lövbiffen & blanda med soja, råsocker & vinäger.

Blanda samman dressingen. 

Fördela salladen och gurkan på tallrikar.

Bryn köttet hastigt i het stekpanna i hälften av oljan. Häll över på ett fat och ställ åt sidan så länge. Stek skivad svamp. Ställ åt sidan.
Fräs lök, vitlök och morötter i resten av oljan. Tillsätt sockerärter och låt dem fräsa med någon minut. 
Häll i dressingen och vänd ner spenaten, svampen och köttet. Koka upp. Fördela över salladen. Garnera med tärnad fetaost & mango.






måndag 3 februari 2014

Favoritvecka dag 1 - Färsbiffar med citron och gräslökssås 12 propoints


Den här veckan kör vi gamla favoriter från bloggen. Glömmer ju själv bort en massa goda rätter vi lagar så den här veckan plockar vi fram lite favoriter.

Vi börjar med härliga biffar, annorlunda med inslag av citron som gör det mycket fräscht och lite annorlunda.


Färsbiffar med citron och gräslökssås 12 propoints
4 portioner

1 gul lök
2 små morötter
500 g nötfärs max 10 % fett
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl matlagningsgrädde 15%
1 dl vatten
2 spray olja
1/2 tsk soja
2 tsk honung
1/2 tsk kalvfond
1/2  citron, strimlat skal + pressad saft
2 msk hackad gräslök

8 potatis
Broccoli

  • Skala och finhacka löken. Skala och grovriv moroten.
  • Blanda färsen med lök, morot, salt, peppar och 1 dl grädde.
  • Forma 8 avlånga biffar. Stek dem i olja i en stekpanna ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg åt sidan.
  • Häll i resten av grädden i pannan. Krydda med soja, fond, honung och citronsaft.
  • Låt skyn koka ihop någon minut. Tillsätt ev vatten för mer sås. Smaka av med salt & peppar. Strö över citronskal och gräslök. 
  • Servera biffarna med kokt potatis och broccoli.
Jag redde min sås lite då jag inte vill ha för tunn sky. Men det är ju frivilligt.

Smaklig spis!














söndag 2 februari 2014

Dala Husby 2014

igår tog vi en tur till Romme alpin för lite skidåkning & sedan vidare till härliga Dala Husby för övernattning och härlig gourmet middag. I vårt sällskap hade vi två andra par.

Blev härlig dag med mycket skidåkning och idag ömmande kropp av träningsvärk.
På Dala Husby bjöds det som vanligt på fantastisk mat & dryck. Alla i sällskapet var mycket nöjda.



Brödservering - rykande färskt.
Ett glas champagne

Pilgrimsmussla med morot, hasselnöt & ingefära
Vouvray, Chenin blanc

Torsk med champinjon & krasse
Sauvignon blanc Raif 

Rödbetor med fårost, valnöt & brynt smör
Geil Riesling Heritage Trocken

Oxsvansravioli med tomat, parmesan & tryffelkrydda
Villa Karneid Merlot

Lamm med jordärtskocka & kål
Rigoleto Montecucco DOC

Creme caramell med kokossorbet, hallonkaka & passionsfrukt
Kressman Grande Reserve Sauternes

Choklad & svartvinbär
Sweet Emotion