söndag 20 maj 2012

Kockduellen, rond 3

Då var det dags igen, pressen var stor, Kockduellen Rond 3 gick av stapeln igår.
Visst var vi frestade att börja om på noll efter den magnifika middag Anna & Jocke bjöd på sist. Men icke sa nicke, vi ger inte upp.

Dessa rätter är ju inget för viktväktare direkt men igår rök alla bonuspoäng man kan tänka sig, ibland måste man helt enkelt go wild & crazy.

Våra menyer gjorde vi som en lek från förr, vek små fyrkanter där man fick lyfta på flikarna för att avslöja menyn. Lite kul.



Till fördrink hade Fredrik gjort Moscow Mule, riktigt gott och läskande i värmen. Vi drack den över en omgång boule i trädgården, vi blev totalt krossade.

Moscow Mule

5 cl vodka
1/2 pressad lime
13 cl Ginger beer (alkoholfri)
Is


Förrätten bestod faktiskt av 3 olika små förrätter.

Blomkålscreme med parmesan chips och sparris
6 portioner

250 gram blomkål
125 gram potatis
1/2 gul lök
1 dl mellangrädde
1 dl creme fraiche
1 tsk tryffelolja
6 skivor parmaskinka
6 st gröna sparris
Salt & vitpeppar
1. Ansa blomkålen och skär den i mindre bitar. Skala potatisen och skär den i något mindre bitar än blomkålen. Koka blomkål och potatis i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt rinna av.

2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olivoljan. Mixa blomkål, potatis och lök slätt med lite av grädden med mixerstav eller i matberedare. Rör ner resten av grädden och crème fraiche. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.

3. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Koka sparrisen i saltat vatten 3-4 min. Skölj den i iskallt vatten. Rosta skinkan på bakplåtspapper i ugn på 150 grader ca 10 min. Låt torka på papper.

4. Häll upp varm blomkålscrèmen i små glas eller skålar. Stick ner en sparris i varje. Toppa med skinka.


Räkcocktail med sparris och kronärtskocka

6 portioner

250 gram färska oskalade räkor 
4 grön sparris
5 kronärtskockshjärtan (på burk)
1 liten scharlottenlök
Hackad dill
Salt & peppar
Pressad citron
1 msk lättmajonnäs
Strimmlad sallad

1. Skala räkor och dela en gång.

2. Snoppa sparrissen och skär dem i 1/2 cm skivor. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Skölj sparrissen under rinnande kallt vatten.

3. Dela kockorna i mindre bitar. Blanda med räkor, sparris, finhackad scharlottenlök och majonnäs. Smaka av med citron, salt och peppar. Blanda ned hackad dill.

4. Riv sallad fint och lägg i botten på ett glas. Toppa med räksalladen och garnera.


Parmasskinka med melon

Linda in en bit melon i en halv skiva parmaskinka.


Helt okej, men inget man får en ny stjärna med. Höjdpunkten där var definitivt blomkålscremén.

 
Till varmrätt bjöd vi på en fiskrätt vi gjort förut, men denna gång gjorde vi som orginalet säger, med slätvar. Dyrt men så himla gott. Verkligen en fisk jag gillar.


Slätvarsfile med purjolök, tomat & gräslöksås 15 propoints

4 portioner

4 slätvarsfiléer á ca 150 gram/styck
2 purjolökar, sköljda, ansade, fint skurna
4 tomater, skalade, urkärnade och tärnade
0,5 dl torrt vitt vin
2 scharlottenlökar, finhackade
saften av ½ citron
20 gram smör
salt och peppar

Såsen:
1 dl vitt vin
1 msk dragonvinäger
1 dl kelda matlagningsgrädde 27%
100 gram osaltat smör
2 msk finhackad gräslök
salt och peppar

8 potatisar
Fräs purjon i smör i en liten kastrull tillsätt så mycket vatten att det knappt täcker. Sjud utan lock på medelvärme tills allt vatten kokat in.
Tillsätt tomaterna, salta och peppra, och håll varmt.

Smöra en ugnsform, lägg fiskfiléerna i densamma, salta och peppra först på undersidan och salta på ovansidan, slå schalottenlöken runt i vin och citronsaft, sätt gärna en stektermometer i den tjockaste delen på fisken, stek till 65 grader, ca 10 min 200 grader i ugn. Håll fisken varm!

Sila av vätskan i en såskastrull, tillsätt grädde, vinäger samt vitt vin, reducera till hälften, i med smöret klickvis under vispning. Se till att det inte börjar koka! Smaka av med salt och peppar, och sist gräslöken.

Lägg tomat- och purjoblandningen mitt på en varm tallrik, lägg fisk ovanpå samt slå såsen runt. Servera med nykokta små potatisar.



Till efterrätt blev det en klar favorit och dessvärre en kaloribomb.

Creme brulée

Gjorde receptet från Pernilla Walgrens blogg, ca 10 propoints får man nog räkna.


Sen blev det kaffe och macarons. Dessa hade vi ej bakat själva utan köpt på Bönor & blad.
Fredrik kickade igång ett musik quizz och festen var i full gång. Blev en sen natt och idag är man lite sliten.


Vi har pulat lite i trädgården och sen har vi hämtat ett paket. Ska buzza kampanjen Santa Maria Tex Mex Tapas för Buzzador.
Får se vad vi ska laga till för gott i veckan, fortsättning följer.

Vill du också bli en buzzador? Klicka här.




Blev grillat till middag idag, fläskkarre, potatissallad och en sallad. Denna fick vi äta på altanen. Sånt underbart väder idag.


 


Over & out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar